?

Log in

Previous Entry | Next Entry

noderīgi par cēlo kartupeli

Kartupeļi
Kartupelis ir visvairāk lietotais dārzenis. Kartupeļi savvaļā auga Dienvidamerikā. Eiropa iepazina pirmo kartupeli - tas atceļoja pār Atlantijas okeānu aptuveni 1570. gadā. Kartupeļu šķirnes ir ļoti dažādas. Kartupeļus sauc arī par otro maizi, jo ieguvis tik lielu atzinību daudzas virtuvēs visā pasaulē. Tomēr cilvēki kartupeļus lieto vairāk nekā maizi.

Kartupelis ir neaizvietojams dārzenis ar augstu uzturvērtību un arī ārstnieciskām īpašībām. Kartupeļos ir augts cietes līmenis, tādēļ kartupeli lieto maizes vietā. Ja kartupeļiem sadīguši asni, tie vairs nav lietojami uzturā, jo zaudē vērtīgos vitamīnus un minerālvielas. Tieši zem mizas minerālvielas un vitamīni ir visvairāk, tāpēc ieteicams kartupeļus mizot ar plānu miziņu.

Kartupeļi ir lielākais C vitamīna avots, jo tos mēs lietojam biežāk nekā citus dārzeņus un augļus. Visvairāk C vitamīns ir tieši jaunajos kartupelīšos. Ar laiku C vitamīns kartupeļos paliek arvien mazāk. Svarīgi, kā kartupeļi pagatavoti – kartupeļi ar mizu - cepeškrāsnī cepti, vai vārīti ir daudz vērtīgāki. Gatavi kartupeļi ļoti viegli sagremojas, atšķirībā no citiem dārzeņiem.

Uzturā kartupeļus vajadzētu samazināt cukura diabēta slimniekiem.

Taukaini kartupeļu ēdieni var būt lielākais ienaidnieks tiem, kas vēlas nomest svaru. Vaina nav pašā kartupelī, bet gan tajā, ka kartupelis uzsūc taukus, līdz ar to kļūst grūtāk sagremojams ēdiens.

Kartupeļus nav ieteicams lietot kopā ar gaļu, bet ieteicams ēst kopā ar svaigiem salātiem. Dalītais uzturs iemāca nejaukt olbaltumvielas saturošus produktus ar cieti vai ar ogļhidrātus saturošiem produktiem.

Par dalīto uzturu lasi: http://www.pareizs-uzturs.com/public/kas-ir-dalītais-uzturs.php

Veselīgs ēdiens: kartupeļu un grūbu jeb putraimu biezputra

100 g kartupeļu satur: 72 kal.

Tai pat laikā rīsi satur 117 kal

Redzam, ka kartupelis ir diētisks produkts. Tikai svarīgi to pareizi pagatavot.

Kartupeļu diēta: http://www.pareizs-uzturs.com/public/kartuplu-dieta.php

Kartupeļu sula: http://www.pareizs-uzturs.com/public/kartupelu-sula.php

Interesants fakts: Alkohols- spirts un vīns- tiek veidots no cietes, ko iegūst no kartupeļiem.

No kartupeļiem iegūst arī vairākus pārtikas produktus - kartupeļu cieti, cietes cukuru, sīrupu.

Zaļos (nevārītos) kartupeļos ir visvairāk C vitamīns. Zaļa kartupeļa šķēlīte dienā var aizvietot košļājamo gumiju, kas būs daudz veselīgāka, jo tā nodrošina labu elpu dienas garumā.

Kartupeļus īpaši ieteicas lietot: sirds slimniekiem, asinsvadu slimniekiem un slimniekiem ar nieru traucējumiem. Kartupeļos esošais kālijs veic šķidruma apmaiņu organismā. Tas izvada lieko šķidrumu no organisma.

Apēdot 500g kartupeļu, tiek uzņemta nepieciešamā diennakts kālija deva.

Kartupeļus nav ieteicas uzglabāt kopā ar sīpoliem, jo tie ātrāk bojāsies. Kartupeļus ieteicams uzglabāt tumša, vēsā un vēdinātā telpā.

Kartupeli lieto arī kosmētikā: sarīvēts kartupelis – maska – likvidē maisiņus un zilos riņķus ap acīm.

Apdegumiem – marlē kartupeļu putriņa – paturēt 1 stundu, un ātri sadzīst apdegums.

Sejas maska – vārīts jaunais kartupelis, 1 olas dzeltenums, attīra un atjauno sejas ādu. Lieliska maska.

Comments